FNCA


FNCA Coordinators

image

The Introduction of the Coordinators

FNCA Coordinators Meeting

10th
Report
Program
Participants List

18th
17th
16th
15th
14th
13th
12th
11th
10th
9th
8th
7th
6th
5th
4th
3rd
2nd
1st


Program of the 10th FNCA Coordinators Meeting
March 11 to 13, 2009, Tokyo, Japan


Date : March 11th(Wed)-13th(Fri), 2009
Place : International Conference Room (3F), Mita Conference Hall, Tokyo, Japan
Hosted by : Japan Atomic Energy Commission (JAEC)
    Cabinet Office of Japan (CAO)
    Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology (MEXT)
Chairperson of the Meeting : Dr. Sueo Machi, FNCA Coordinator of Japan
Working Language : English
 
March 11, 2009 (Wed)
9:30-10:15 Opening Session (45min)
Chair: Dr. Sueo Machi (Japan)

1. Welcome Address by Dr. Shunsuke Kondo, Chairman, JAEC (Japan)
2. Introduction of Participants
3. Confirmation of Agenda
10:15-10:30 Coffee Break (15min)
10:30-11:00 Session 1: Summary report of the 9th Ministerial Meeting (30min)
Chair: Mr. Vu Dang Ninh, Director, Administration Department, VAEC (Viet Nam)
  Report : Dr. Takeshi Yokoo, Deputy Director, CAO (Japan) (20min)
  Discussion (10min)
11:00-11:30 Session 2: Development of Nuclear Safety Infrastructure
(Summary report and follow-up of the 2nd Study Panel (2008)) (30min)
Chair: Mr. Vu Dang Ninh, Director, Administration Department, VAEC (Viet Nam)
  Report : Mr. Hiroshi Nunota, Deputy Director,
Secretariat of the NSC (Japan) (20min)
  Discussion (10min)
11:30-13:00 Lunch at room "Mita" (3F)
13:00-15:15 Session 3 (1) : Study Panel on the Approach toward Infrastructure Development for Nuclear Power (135min)
Chair: Dr. Taswanda Taryo, Deputy Chairman, BATAN (Indonesia)
  Lead Speech : Dr. Sueo Machi (Japan) (30min)
  Comments : Each member country (5min x 9 =45min)
  Discussion (60min)
15:15-15:45 Coffee Break (30min)
15:45-17:15 Session 3 (2) : Feasibility Study on a CDM project for Nuclear Power (90min)
Chair: Dr. Muhd Noor Muhd Yunus, Deputy Director General, MNA (Malaysia)
  Lead Speech (30min)
Mr. Masaharu Fujitomi (Japan)
Executive Director, Electric Power Development Co., Ltd. Japan
Dr. Takeshi Yokoo, Deputy Director, CAO (Japan)
  Comments : Each member country (3min x 9 = about 30min)
  Discussion (30min)
17:30-19:00

Welcome Reception hosted by Dr. Shunsuke Kondo, Chairman, JAEC at room "Mita" (3F)

 
March 12, 2009 (Thu)
9:00-10:00 Session 4 (1) :Project Review (60min)
Chair: Dr. Ron Cameron, Chief of Operations, ANSTO (Australia)
1. Research Reactor Applications
  1) Overall review
  Report : Dr. Kiyonobu Yamashita, Director, JAEA (Japan) (10 min)
  Discussion (10 min)
  2) Research reactor technology
  Report : Dr. Kiyonobu Yamashita, Director, JAEA (Japan) (10 min)
  Discussion (10min)
  3) Neutron activation analysis
  Report : Prof. Mitsuru Ebihara, Professor,
Tokyo Metropolitan University (Japan) (10min)
Dr. M. Mosharraf Hossain, Member, BAEC (Bangladesh) (5min)
  Discussion (5min)
10:00-10:50 Session 4 (2) : Project Review (continued) (50min)
Chair: Mr. Mohammad Liaquat Ali, Chairman (Acting), BAEC (Bangladesh)
2. Cyclotron and PET in Medicine
  Report :
    Dr. Noriah Binti Jamal, Manager, MNA (Malaysia) (8min)
Prof. Keigo Endo, Professor,
Gunma Graduate School of Medicine (Japan) (7min)
  Discussion (10min)
3. Radiation Oncology
  Report :
    Dr. Hirohiko Tsujii, Supervisory Director,
National Institute of Radiological Sciences (NIRS) (Japan) (8min)
Dr. Yaowalak Chansilpa, Associate Professor,
Mahidol University (Thailand) (7min)
  Discussion (15min)
10:50-11:05 Coffee Break (15min)
11:05-12:30 Session 4 (3) : Project Review (continued) (85min)
Chair: Dr. Taswanda Taryo, Deputy Chairman, BATAN (Indonesia)
4. Mutation Breeding
  Report :
    Dr. Hitoshi Nakagawa, Director,
National Institute of Agrobiological Sciences (NIAS) (Japan) (10min)
  Discussion (10min)
5. Bio-fertilizer
  Report :
    Dr. Shotaro Ando, Research Leader,
National Institute of Livestock and Glassland Science (NILGS) (Japan) (10min)
  Discussion (10min)
6. Electron Acceralatorr
  Report :
    Dr. Tamikazu Kume, Technical Consultant,NSRA (Japan) (8min)
Ms. Charito T. Aranilla, Science Research Specialist II,
PNRI (The Philippines) (7min)
  Discussion (10min)
7. Public Information
  Report : Mr. Minoru Kubo, Director, JAEA (Japan) (10 min)
  Discussion (10min)
12:30-12:40 Taking Commemorative Photo
12:40-13:40 Lunch at room "Mita" (3F)
13:40-14:50 Session 4 (4) : Project Review (continued) (70min)
Chair: Dr. Muhd Noor Muhd Yunus, Deputy Director General, MNA (Malaysia)
8. Human Resource Development and ANTEP
  Report :
    Dr. Jun Sugimoto, Director, JAEA (Japan) (8min)
Dr. M. Mosharraf Hossain, Member, BAEC (Bangladesh) (7min)
  Discussion (10min)
9. Nuclear Safety Culture
  Report :
    Dr. Ron Cameron, Chief of Operations, ANSTO (Australia) (10min)
Dr. Tsutomu Yokoyama, Counseling Expert, JNES (Japan) (5min)
  Discussion (10min)
10. Radiation Safety and Radioactive Waste Management
  Report : Prof. Toshiso Kosako, Professor,
the University of Tokyo (Japan) (10min)
  Discussion (10min)
14:50-15:20 Session 5 : RCA Activities (30min)
Chair: Dr. Somporn Chongkum, Executive Director, TINT (Thailand)
  Lead Speech
Mr. Kun-Mo Choi, Director, RCA Regional Office, IAEA (20min)
  Discussion (10min)
15:20-15:35 Coffee Break (15min)
15:35-16:35 Session 6 : Possible Means to Strengthen Linkage with Potential End-users in Radiation Application (60min)
Chair: Dr. Alumanda M. Dela Rosa, Director, PNRI (Philippines)
Lead Speech (30min)
1) Lead speech-1 : Dr. Sueo Machi (Japan)
    "Promotion of Practical Applications of FNCA Achievements
-Talking Points- "
2) Lead speech-2 : Dr. Muhd Noor Muhd Yunus,
Deputy Director General, MNA (Malaysia)
    "Success story in Malaysia for face mask produced by radiation"
3) Lead speech-3 : Dr. Fumio Yoshii, Coordinator, JAEA (Japan)
    "Success story in Japan for wound dressing and plant growth promoter produced by radiation"
  Discussion (30min)
16:35-17:25 Session 7: Review Summary and Future Plan for Project (50min)
Chair: Dr. Sueo Machi (Japan)
Lead Speech (30min)
1) "Review Summary of Project"
    Dr. Sueo Machi (Japan) (10min)
2) "S&T Cooperation with Asian Countries in MEXT"
    Mr. Yoshiyuki Chihara, Director, MEXT (Japan) (10min)
3) "Points of reviewing FNCA projects by National Coordinators approaching new trends"
    Dr. Sueo Machi (Japan) (10min)
  Discussion (20min)
 
March 13, 2009 (Fri)
9:30-10:15 Session 8: Human Resource Development Database
(Follow-up of the 1st Study Panel (2007)) (45min)
Chair: Dr. Jae Yong Hur, First Secretary for Science and Technology
Embassy of the Republic of Korea (Korea)
  Report :
    Dr. Jun Sugimoto, Director, JAEA
Chairperson of the 1st Study Panel (25min)
  Discussion (20 min)
10:15-10:55 Session 9: Future plan of FNCA (40min)
Chair: Dr. Ron Cameron, Chief of Operations, ANSTO (Australia)
  Lead Speech (Dr. Takeshi Yokoo, Deputy Director, CAO (Japan)) (10min)
  Discussion (30min)
10:55-11:25 Coffee Break (30min)
11:25-12:00 Concluding Session (35min)
Chair: Mr. Zhang Junxin, Project Officer, CAEA (China)
  1) Confirmation of Minutes (25min)
  2) Closing Remarks (10min)
    Dr. Sueo Machi (Japan)



page top↑
Forum for Nuclear Cooperation in Asia