FNCA


FNCA   Coordinators

image

The Introduction of the Coordinators

FNCA Coordinators Meeting

16th
Report
Agenda
Participants List

18th
17th
16th
15th
14th
13th
12th
11th
10th
9th
8th
7th
6th
5th
4th
3rd
2nd
1st


Agenda of the 16th FNCA Coordinators Meeting
4-5 March 2015, Tokyo, Japan



Date: 4-5 March 2015
Place: International Conference Room (3F), Mita Conference Hall, Tokyo, Japan
Hosted by: Cabinet Office of Japan (CAO), Japan Atomic Energy Commission (JAEC)
Co-hosted by: Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology, Japan (MEXT)
Chair of the Meeting: Dr Sueo MACHI, FNCA Coordinator (Japan)
Working Language: English
 
Tuesday 3 March
Technical visit to Takasaki Advanced Radiation Research Institute, JAEA (optional)
  ・Co-60 Gamma-ray Irradiation Facilities
・Electron Beam Irradiation Facility
・Takasaki Ion Accelerators for Advanced Radiation Application (TIARA)
  (Heavy Ion Accelerator Radiation Facility)
 
Wednesday 4 March
9:15-9:30 Registration  
9:30-10:05 Session 1: Opening Session (Open to press) (35 min.)
Chair: Dr Sueo MACHI (Japan)
· Welcome Address (5 min)
  Mr Masaaki Taira, State Minister of Cabinet Office
· Opening Address (5 min.)
  Dr Yoshiaki Oka, Chairman JAEC (Japan)
· Introduction of Participants (10 min.)
· Confirmation of Agenda (5 min.)
· Commemorative Photo (10 min.)
10:05-10:30 Session 2: Summary Report of the FNCA Meetings in 2014 (25 min.)
Chair: Dr CAO Dinh Thanh (Vietnam):
· Report of the 15th Ministerial Level Meeting (10 min.)
  Mr Jarrod Powell, Government and International Relations Advisor, Australian Nuclear Science and Technology Organisation (ANSTO)
· Report of the 6th Study Panel Meeting (10 min.)
  Mr Nobuyasu ABE, Commissioner of JAEC
· Discussion (5 min.)
10:30-10:50 Coffee Break (20 min.)
10:50-11:40 Session 3: Development of Radiation Application-Part 1 (50 min.)
Chair: Dr Somporn CHONGKUM (Thailand)
Project Review (50min.)
1. Radiation Oncology
· Project Report (10min.)
  Dr Hirohiko TSUJII, Fellow, National Institute of Radiological Sciences (NIRS) (Japan)
· Presentation: Dr Miriam Joy C. Calaguas (Philippines) (10 min.)
· Q&A (5min.)
2. Mutation Breeding
· Project Report (10min.)
  Prof Hirokazu Nakai  Professor Emeritus, Shizuoka Univ. (Japan)
· Presentation (10 min.): Dr Sobri Bin HUSSEIN (Malaysia)
· Q&A (5min.)
11:40-12:40 Lunch (60 min.)
12:40-14:20 Session 4: Strengthening of Nuclear Safety and Nuclear Infrastructure (100 min.)
Chair: Dr Alumanda M. DELA ROSA (Philippines)
Project Review (100min.)
1. Radiation Safety and Radioactive Waste Management
· Project Report (10min.)
  Prof Toshiso KOSAKO, Professor, Nuclear Professional School, Graduate School of Engineering, the University of Tokyo (Japan)
· Presentation: Mr Yevgeniy TUR (Kazakhstan) (10 min.)
· Q&A (5min.)
2. Safety Management Systems for Nuclear Facilities
· Project Report (10min.)
  Mr Peter McGLINN, Senior Adviser, International Relations, Australian Nuclear Science and Technology, Organisation (ANSTO) (Australia)
· Presentation: Mr Md Abdus Salam (Bangladesh) (10 min.)
· Q&A (5min.)
3. Nuclear Security and Safeguards
· Project Report (10min.)
  Mr Masao SENZAKI, Senior Fellow, Integrated Support Center for Nuclear Nonproliferation and Nuclear Security, JAEA (Japan)
· Presentation: Mr LEE Young Wook (Korea) (10 min.)
· Q&A (5min.)
4. Human Resources Development
· Project Report (10min.)
  Dr Kiyonobu YAMASHITA, General Advisor, Nuclear Human Resource Development Center, JAEA (Japan)
· Presentation: Ms TSERENDORJ MunkhJargal (Mongolia) (10 min.)
· Q&A (5min.)
14:20-15:10 Session 5: Development of Research Reactor Application (50 min.)
Chair: Ms CHOI Jae Eun (Korea)
Project Review (50min.)
1. Neutron Activation Analysis
· Project Report (10min.)
: Dr Mitsuru EBIHARA, Professor, Department of Chemistry, Graduate School of Science and Engineering, Tokyo Metropolitan University (TMU) (Japan)
· Presentation: Dr HO Manh Dung (Vietnam) (10 min.)
· Q&A (5min.)
2. Research Reactor Network
· Project Report (10min.)
  Dr Masanori KAMINAGA, Deputy Director, Neutron Irradiation and Testing Reactor Center, Oarai Research and Development Center, Japan Atomic Energy Agency (JAEA) (Japan)
· Presentation: Mr Chanatip Tippayakul (Thailand) (10 min.)
· Q&A (5min.)
15:10-15:30 Coffee Break (20 min.)
15:30-16:20 Session 6: Development of Radiation Application-Part 2 (50 min.)
Chair: Dr Muhd Noor MUHD YUNUS (Malaysia)
Project Review (50min.)
3. Biofertilizer
· Project Report (10min.)
  Dr Shotaro Ando Project Leader, Integrated Pest Management Project
  Tropical Agriculture Research Front, Japan International Research Center for Agricultural Sciences (JIRCAS)
· Presentation: Dr Khairuddin Bin Abdul Rahim (Malaysia) (10 min.)
· Q&A (5min.)
4. Electron Accelerator Application (Radiation Processing of Natural Polymers)
· Project Report (10min.)
  Dr Masao TAMADA, Director General of Takasaki Advanced Radiation Research Institute, JAEA (Japan)
· Presentation: Dr Darmawan Darwis (Indonesia) (10 min.)
· Q&A (5min.)
17:30-19:00 Welcome Reception at Room Mita
 
Thursday 5 March
9:30-11:00 Session 7: Perspectives and Strategy for Application of Radiation Technology (90 min.)
Chair: Dr Tomoko M Nakanishi (Japan)
· Lead Speech : Dr Tomoko M Nakanishi (10 min)
· Country report by Coordinator (5 min/country x 12 countries)
· Discussion (20 min.)
11:00-11:20 Coffee Break (20 min.)
11:20-12:30 Session 8: Follow-up on Recommendations of the 15th Ministerial Level Meeting (70 min.)
Chair: Dr Erlan G. BATYRBEKOV (Kazakhstan)
(1) “How to enhance commercialization of FNCA R&D achievement”
·
Lead Speech: Acitivities and strategy towards commercialization of R&D achievenment of govenrment institutes
Indonesia, Kasakhstan and Thailand (10 min/country x 3 countires)
· Discussion (15 min.)
  Chair: Dr Anhar Riza ANTARIKSAWAN (Indonesia)
(2) “Discussion on the themes of the 4th Phase Study Panel”
· Lead Speech: Dr Sueo MACHI, FNCA Coordinator (Japan) (10 min.)
· Discussion (15 min.)
12:30-13:20 Lunch (50 min.)
13:20-13:50 Session 9: IAEA/RCA Activities Reports and the Cooperation between RCA and FNCA (30 min.)
Chair: Mr LIU Guanghui (China)
· Presentation: Mr CHOI Kun Mo, Director RCA Regional Office (20 min.)
· Discussion (10 min.)
13:50-15:20 Session 10: Future FNCA Activities (90 min.)
Chair: Dr Md. Saidul ISLAM (Bangladesh)
· Lead Speech: Dr Sueo MACHI, FNCA Coordinator (Japan) (15 min.)
· Assessment of two projects under review: FNCA Coordinators (5min×12 countries)
· Discussion and confirmation of FY2015 Plan (15 min.)
15:20-15:40 Coffee Break (20 min.)
15:40-16:20 Session 11: Closing Session (40 min.)
Chair: Mr Peter McGLINN (Australia)
· Review and confirmation of Conclusion and Recommendation: (35 min.)
· Closing Remarks: Dr Sueo MACHI, FNCA Coordinator (Japan) (5 min.)


Forum for Nuclear Cooperation in Asia