FNCA


FNCA   Coordinators

image

The Introduction of the Coordinators

FNCA Coordinators Meeting

13th
Report
Agenda
Participants List

18th
17th
16th
15th
14th
13th
12th
11th
10th
9th
8th
7th
6th
5th
4th
3rd
2nd
1st


Agenda of the 13th FNCA Coordinators Meeting
March 7 to 9, 2012
Fukui International Activities Plaza (March 7-8),
the Wakasa Wan Energy Research Center (March 9), Japan



Date: March 7 - 9, 2012
Place: Fukui International Activities Plaza, Fukui, Japan (March 7, 8)
The Wakasa Wan Energy Research Center (March 9)
Hosted by: Cabinet Office of Japan (CAO), Japan Atomic Energy Commission (JAEC)
Co-hosted by: Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology, Japan (MEXT)
and Fukui Prefectural Government
Chairperson of the Meeting: Dr. Sueo MACHI, FNCA Coordinator (Japan)
Working Language: English
 
March 7, 2012 (Wed.)
9:00-9:10 Commemorative Photo (Open to press) (10 min.)
9:10-9:40 Session 1: Opening Session (Open to press) (30 min.)
Chair: Dr. Sueo MACHI (Japan)
Opening Address
: Dr. Shunsuke KONDO, Chairman of JAEC (Japan) (5 min.)
Welcome Address
: Mr. Issei NISHIKAWA, Governor of Fukui Prefecture (Japan) (5 min.)
Introduction of Participants (15 min.)
Confirmation of Agenda (5 min.)
9:40-10:25 Special Session 1: Current Status of On-site and Off-site Activities after the Accident of TEPCO's Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant (45 min.)
Chair: Dr. Sueo MACHI (Japan)
Presentation "Update of On-site Activities, Off-site Activities and the Governmental Responses Concerning the TEPCO/Fukushima Accident"
: Dr. Shunsuke KONDO, Chairman of JAEC (Japan) (30 min.)
Discussion (15 min.)
10:25-11:15 Special Session 2: Relations between Nuclear Power and Local Communities (50 min.)
Chair: Dr. Sueo MACHI (Japan)
Presentation "Locations and Administration of Nuclear Power Plants in Fukui ∼Characteristics of Fukui and Corresponds after the Accident∼"
: Mr. Katsumi KURUBA, Executive director, The Wakasa Wan Energy Research Center (Japan) (15 min.)
Presentation "Energy Research and Development Centralization Plan ∼Enhancements in light of the Accident at the Fukushima Daiichi Nuclear Power Station∼"
: Mr. Hideo SHIMIZU, Director, Energy Producing region Development Division, Department of General Policy,
  Fukui Prefectural Government (Japan) (15 min.)
Discussion (20 min.)
11:15-11:30 Coffee Break (15 min.)
11:30-11:50 Session 2: Summary Report of the 12th Ministerial Level Meeting (20 min.)
Chair: Dr. Somporn CHONGKUM (Thailand)
Report
: Dr. Sueo MACHI, FNCA Coordinator (Japan) (10 min.)
Discussion (10 min.)
11:50-12:20 Session 3: Enhancement of Nuclear Safety, Security and Safeguards (30 min.)
Chair: Dr. Somporn CHONGKUM (Thailand)
(1) Project Review (30 min.)
1. Safety Management Systems for Nuclear facilities (15 min.)
   • Report & Discussion
     : Mr. Peter McGLINN, Senior Adviser, International Relations Australian Nuclear Science & Technology
       Organisation (ANSTO) (Australia)
2. Radiation Safety and Radioactive Waste Management (15 min.)
   • Report & Discussion
     : Prof. Toshiso KOSAKO, Professor, Nuclear Professional School, Graduate School of Engineering,
       The University of Tokyo (Japan)
12:20-14:00 Lunch
14:00-14:55 Session 3: Enhancement of Nuclear Safety, Security and Safeguards (Cont.) (55 min.)
Chair: Dr. Erlan G. BATYRBEKOV (Kazakhstan)
(1) Project Review (Cont.) (15 min.)
3. Nuclear Security and Safeguards (15 min.)
   • Report & Discussion
     : Mr. Masao SENZAKI, Director, Integrated Support Center for Nuclear Nonproliferation and Nuclear Safety,
       Japan Atomic Energy Agency (JAEA) (Japan)
(2) Action Plan for Recommendations of the 12th Ministerial Level Meeting (40 min.)
"Enhancement of Nuclear Infrastructure Development through the Projects on Nuclear Safety and Security/Safeguards"
• Lead Speech
  : Dr. Takehiko NAKAMURA, General Manager, Research Planning and Co-ordination Office, Nuclear Safety
    Research Center, JAEA (Japan) (10 min.)
• Discussion (30 min.)
14:55-15:45 Session 4: Public Information (50 min.)
Action Plan for Recommendations of the 12th Ministerial Level Meeting
Chair: Dr. Alumanda M. DELA ROSA (The Philippines)
• Lead Speech
   : Ms. Etsuko AKIBA, Commissioner of JAEC (Japan) (10 min.)
• Presentation "Public Relations Activities of the Fukui Atomic Information Center"
   : Mr. Takashi IHARA, Manager, Public Relations Dept., Fukui Atomic Information Center Foundation (Japan) (10 min.)
• Discussion (30 min.)
15:45-16:05 Coffee Break (20 min.)
16:05-17:25 Session 5: Human Resource Development (80 min.)
Chair: Dr. Muhd Noor MUHD YUNUS (Malaysia)
(1) Project Review (25 min.)
• Report
   : Dr. Kiyonobu YAMASHITA, Director, Nuclear Human Resource Development Center, JAEA (Japan) (10 min.)
• Presentation on the Human Resource Development Strategy for New Entrants to Nuclear Power in Vietnam
   : Mr. NGUYEN Manh Hung, Vice Director, Nuclear Training Center (NTC), Vietnam Atomic Energy Institute
     (VINATOM) (Vietnam) (10 min.)
• Discussion (5 min.)
(2) Action Plan for Recommendations of the 12th Ministerial Level Meeting (55 min.)
• Lead Speech
   : Dr. Sueo MACHI, FNCA Coordinator (Japan) (10 min.)
• Discussion (45 min.)
 
March 8, 2012 (Thu.)
9:00-9:40 Session 6: Review and Plan of Study Panel on Infrastructure Development for Nuclear Power (40 min.)
Chair: Prof. VUONG Huu Tan (Vietnam)
Report on 3rd Panel Meeting (main topic, etc.)
: Ms. Saori HAMADA, Researcher, Office of Atomic Energy Policy, Cabinet Office (CAO) (Japan) (10 min.)
Report on Plan for 4th Panel Meeting
: Mr. Samerjai SUKSUMEK, Director, Power Policy Bureau, Energy Policy and Planning Office, Ministry of Energy
  (Thailand) (10min.)
Discussion (20 min.)
9:40-11:00 Session 7: Research Reactor Utilization Development (80 min.)
Chair: Mr. XU Zhixiong (China)
(1) Project Review (40 min.)
1. Research Reactor Network (25 min.)
   • Report
     : Dr. Hiroshi KAWAMURA, Deputy Director General, Oarai Research and Development Center, JAEA
      (Japan) (10 min.)
   • Presentation on Research Reactor Utilization and Isotope Supply Plan in Indonesia
     : Dr. Yudiutomo IMARDJOKO, President Director, PT Batan Teknologi (Persero) (Indonesia) (10 min.)
   • Discussion (5 min.)
2. Neutron Activation Analysis (15 min.)
   • Report & Discussion
     : Dr. Mitsuru EBIHARA, Professor, Department of Chemistry, Graduate School of Science and Engineering,
       Tokyo Metropolitan University (TMU) (Japan)
(2) Action Plan for Recommendations of the 12th Ministerial Level Meeting (40 min.)
"Establishment of the Research Reactor Network for Isotope Production/Supply, R&D and HRD"
• Lead Speech
     : Dr. Sueo MACHI, FNCA Coordinator (Japan) (10 min.)
• Discussion (30 min.)
11:00-11:20 Coffee Break (20 min.)
11:20-12:15 Session 8: Radiation Application for Development (55 min.)
Chair: Mr. Abu Sayed Mohammad FIROZ (Bangladesh)
(1) Project Review (55 min.)
(Agriculture and Industry)
1. Mutation Breeding (15 min.)
   • Report & Discussion
     : Prof. Hirokazu NAKAI, Professor Emeritus, Former Vice President, Shizuoka University (Japan)
2. Biofertilizer (15 min.)
   • Report & Discussion
     : Dr. Tadashi YOKOYAMA, Professor, Institute of Agriculture, Tokyo University of Agriculture and Technology
       (Japan)
3. Electron Accelerator Application (for Natural Polymers) (25 min.)
   • Report
     : Dr. Masao TAMADA, Division Manager, Environmental and Industrial Materials Research Division,
       Quantum Beam Science Directorate, JAEA (Japan) (10 min.)
   • Presentation on Field Test Results for Applying Plant Growth Promoter
     : Dr. Kamaruddin BIN HASHIM, Director, Radiation Processing Technology Division, Malaysian Nuclear Agency
       (Malaysia) (10 min.)
   • Discussion (5 min.)
12:15-13:30 Lunch
13:30-15:30 Session 8: Radiation Application for Development (Cont.) (120 min.)
(1) Project Review (Cont.) (25 min.)
Chair: Mr. CHOI Doo Yong (Korea)
(Healthcare Utilization)
4. Radiation Oncology (25 min.)
   • Report
     Dr. Hirohiko TSUJII, Fellow, National Institute of Radiological Sciences (NIRS) (Japan) (10 min.)
   • Presentation on Radiation Therapy of Uterine Cervix Cancer
     : Dr. CAO Jianping, Director, School of Radiation Medicine and Protection, Soochow University (China) (10 min.)
   • Discussion (5 min.)
(2) IAEA/RCA Activities Reports and the Cooperation between FNCA & RCA (55 min.)
Chair: Mr. CHOI Doo Yong (Korea)
• Lead Speech
  : Dr. Sueo MACHI, FNCA Coordinator of Japan (Japan) (5 min.)
• Introduction of RCA on Video (10 min.)
• Presentation "Introduction on RCA Activities"
  : Dr. Mun-Ki LEE, Director, RCA Regional Office, IAEA (10 min.)
• Discussion on the Cooperation (30 min.)
(3) Action Plan for Recommendations of the 12th Ministerial Level Meeting (40 min.)
Chair: Prof. Dr. Djarot Sulistio WISNUBROTO (Indonesia)
"Promoting Commercialization of the Radiation and Isotope Applications by Strengthening Linkage with End-users in the Relevant Fields"
• Lead Speech
  : Dr. Fortunato Tanseco DE LA PENA, Government Undersecretary, Department of Science and Technology (the Philippines) (10 min.)
• Discussion (30 min.)
15:30-16:10 Session 9: Future Policy of FNCA Activities (40 min.)
Chair: Mr. Peter McGLINN (Australia)
(1) Action Plan for Recommendations of the 12th Ministerial Level Meeting (40 min.)
"Improvement of Dissemination of Remarkable Outcomes from the Project Activities to the International Society"

• Lead Speech: Dr. Sueo MACHI, FNCA Coordinator (Japan) (10 min.)
• Discussion (30 min.)
16:10-16:50 Coffee Break (40 min.)
16:50-17:20 Session 9: Future Policy of FNCA Activities (Cont.) (30 min.)
Chair: Mr. Peter McGLINN (Australia)
(2) Review Summary FY2011 and Future Plan for FY2012 (30 min.)
• Lead Speech: Dr. Sueo MACHI, FNCA Coordinator (Japan) (10 min.)
• Discussion (20 min.)
17:20-18:05 Session 10: Closing Session (45 min.)
Chair: Prof. Dr. Suren DAVAA (Mongolia)
Confirmation of Draft Summary
   Secretariat (Japan) (40 min.)
Closing Remarks
   Dr. Sueo MACHI, FNCA Coordinator (Japan) (5 min.)
 
March 9, 2012 (Fri.)
10:00-11:30 International Meeting on Human Resources Development (HRD) for Nuclear Energy in Asia (Hosted by Fukui Prefectural Government and Fukui International Human Resources Development Center (FIHRDC), at WERC)
• Opening Remarks (Open to press)
  : Mr. Homare MITSUDAļ¼ŒVice-Governor of Fukui Prefecture (Japan) (5 min.)
• Presentation "Human Resources Development promoted by FIHRDC"
  : Dr. Shunichi KAWANISHI, Director, Fukui International Human Resources Development Center (Japan) (15 min.)
• Round Table Discussion (65 min.)
• Closing Remarks (5 min.)
  : Mr. Nobuaki ASAHI, Chairman of The Wakasa Wan Energy Research Center
11:30-18:00 Technical Visit
  The Wakasa Wan Energy Research Center (WERC)
  Kansai Electron Beam Co., Ltd.
  Nuclear Power Training Center Ltd. (NTC)
  Offsite Center


Forum for Nuclear Cooperation in Asia