FNCA


FNCA   FNCA Meeting

image

FNCA Meeting

17th FNCA Meeting
Summary

Program
List of the Participants
Joint Communique (PDF)
Country Report
16th FNCA Meeting
Summary

Program
List of the Participants
Joint Communique (PDF)
Country Report
15th FNCA Meeting
Summary

Program
List of the Participants
Resolution
Country Report
14th FNCA Meeting
Summary

Program
List of the Participants
Resolution
13th FNCA Meeting
Summary

Program
List of the Participants
Resolution
Country Report
12th FNCA Meeting
Program
List of the Participants
Resolution
Summary
11th FNCA Meeting
Program
List of the Participants
Resolution
Summary
10th FNCA Meeting
Program
List of the Participants
Resolution
Summary
9th FNCA Meeting
Program
List of the Participants
Resolution
Summary
8th FNCA Meeting
Program
List of the Participants
Resolution
Joint Communique
7th FNCA Meeting
Program
List of the Participants
Summary

6th FNCA Meeting
Program
List of the Participants
Summary

5th FNCA Meeting
Program
List of the Participants
Summary
Display of FNCA activities

4th FNCA Meeting
Program
List of the Participants
Summary
Progress Report
Senior Officials Meeting
Proposal Report
Conclusions and Recommendations
Summary Report (PDF)

3rd FNCA Meeting

2nd FNCA Meeting
Program
List of the Participants

1st FNCA Meeting
Joint Communique

14th Ministerial Level Meeting


Program of the 14th FNCA Ministerial Meeting (MM)
December 19, 2013
Tokyo, Japan


Date : Wednesday, December 18 and Thursday, December 19, 2013
Place : Mita Conference Hall, Tokyo, Japan
Organized by :

Cabinet Office, Government of Japan (CAO),
Japan Atomic Energy Commission (JAEC)

Chair of MM: The Hon. Mr. Ichita YAMAMOTO, Minister of State for Science and Technology Policy
Working Language : English

Wednesday, December 18
The 14th FNCA Senior Official Meeting (SOM)


13:40-14:00 Registration
14:00-14:30 Session I, Opening Session (30 min.)
 
    

1) Opening remarks (5 min.)
 Mr. Takashi NAKANO, Deputy Director General for Science and Technology Policy, Cabinet Office (Japan)
2) Self-introduction of participants (20 min.)
3) Confirmation of agenda (5 min.)
 Mr. Takashi NAKANO, Deputy Director General for Science and Technology Policy, Cabinet Office (Japan)

14:30-15:00

Session II, Reports of FNCA (30 min.)

 
    

1) Reports of FNCA Current Project Activities (15 min.)
 Dr. Sueo MACHI, FNCA Coordinator (Japan)
2) Report of the 5th Study Panel on Infrastructure Development for Nuclear Power (15 min.)
 Dr. Akira OMOTO, Professor of Tokyo Institute of Technology (Japan)
*Acting Presenter: Shuichiro ITAKURA, Director for Atomic Energy Bureau of Science, Technology and Innovation Policy, Cabinet Office (Japan)

15:00-15:40 Session III, Roundtable Discussion 1; Effective Implementation of Project Outcomes and Building Relationships with End-users (40 min.)
 
    

1) Lead Speech on Roundtable Discussion (15 min.)
 Dr. Sueo MACHI, FNCA Coordinator (Japan)
2) Lead Speech on Roundtable Discussion (15 min.):
 Dr. Alumanda M. DELA ROSA, Director Philippine Nuclear Research Institute (The Philippines)
3) Discussion (10 min.):

15:40-16:00 <Coffee Break> (20 min.)
16:00-16:40 Session IV, Roundtable Discussion 2; Nuclear Security Culture Development (40 min.)
 
    

1) Lead Speech on Roundtable Discussion (15 min.):
 Mr. Carlos Torres Vidal, Head of Prevention Section in the Office of Nuclear Security Department of Nuclear Safety and Security International Atomic Energy Agency (IAEA)
2) Lead Speech on Roundtable Discussion (15 min.):
 Mr. Falconi Margono SOETARTO, Deputy Chairman for Utilization of The R&D Result & Dissemination of Nuclear Science & Technology, National Nuclear Energy Agency (Indonesia)
3) Discussion (10 min.):

16:40-17:10

Session V, Discussion on Ministerial Level Meeting (30 min.)

 
    

1) Discussion on the Draft Resolution (30 min.):

17:10-17:40 Session VI: Closing Session (30 min.)
 
    

1) SOM Report (15 min.)
 Mr. Takashi NAKANO, Deputy Director General for Science and Technology Policy, Cabinet Office (Japan)
2) Chair’s Statement (10min.)
 Mr. Takashi NAKANO, Deputy Director General for Science and  Technology Policy, Cabinet Office (Japan)
3) Closing Remarks (5 min.)
 Mr. Takashi NAKANO, Deputy Director General for Science and  Technology Policy, Cabinet Office (Japan)

18:00- 19:30 <Welcome Reception hosted by Minister Yamamoto>
Thursday, December 19
The 14th FNCA Ministerial Level Meeting (MM)

9:20-9:40 Registration
9:40-10:15 Session I, Opening Session (30 min.) (Open to Press)
Chair: Dr. Shunsuke KONDO, Chairman of JAEC (Japan)
    

1) Welcoming Remarks (5 min.)
 Mr. Ichita YAMAMOTO, Minister of State for Science and Technology Policy (Japan)
2) Self-introduction of participants (20 min.)
3) Agenda review (5min.)
 Dr. Shunsuke KONDO, Chairman of JAEC (Japan)
4) Report of Senior Officials Meeting (5 min.)
 Mr. Takashi NAKANO, Deputy Director General for Science and Technology Policy,  Cabinet Office (Japan)

10:15-10:25 Commemorative Photo (10 min.)
10:25-11:25 Session II, Country Reports (60 min.)
Chair: Dr. LE Dinh Tien, Vice Minister, Ministry of Science and Technology (Vietnam)
   1. Australia, 2. Bangladesh, 3. China, 4. Indonesia, 5. Japan, 6. Kazakhstan,
   7. Korea, 8. Malaysia, 9. Mongolia, 10. The Philippines, 11. Thailand,
  12. Vietnam (12 countries × 5 minutes)
11:25-11:40

<Coffee Break> (15 min.)

11:40-12:20

Session III, Reports of the FNCA Activities (40 min.)

Chair: Dr. Somporn CHONGKUM, Executive Director, Thailand Institute of Nuclear Technology (Thailand)
    

1) Report of FNCA Current Project Activities (20 min.)
 Dr. Sueo MACHI, FNCA Coordinator of Japan (Japan)
2) Report of the 5th Study Panel on Infrastructure Development for Nuclear Power (20 min.)
 Dr. Akira OMOTO, Professor of Tokyo Institute of Technology (Japan)

12:20-13:30

<Luncheon hosted by Cabinet Office, Japan>

13:30-13:55 Session IV, Current Status of Fukushima-Daiichi Nuclear Power Station (25 min.)
Chair: Mr. Abu Sayeed Mohammad FIROZ, Chairman, Bangladesh Atomic Energy Commission (Bangladesh)
    

1) Current status of Fukushima Daiichi NPS - Efforts for Contaminated Water Issue and Decommissioning - (15 min.)
 Mr. Hironori NAKANISHI, Director-General for Energy and Technological Policy, Minister of Economy, Trade and Industry (JAPAN)
2) Q&A (10 min.)

13:55-14:40 Session V, Roundtable Discussion 1; Effective Implementation of Project Outcomes and Building Relationships with End-users (45 min.)
Chair: Dr. Ewon EBIN, Minister, Ministry of Science, Technology and Innovation (Malaysia)
  

1) Lead Speech on Roundtable Discussion (15 min.):
 Dr. Sueo MACHI, FNCA Coordinator of Japan (Japan)
2) Lead Speech on Roundtable Discussion (15 min.)
 Dr. Alumanda M. DELA ROSA, Director Philippine Nuclear Research Institute (The Philippines)
3) Discussion (15 min.):

14:40-15:25 Session VI, Roundtable Discussion 2; Nuclear Security Culture Development (45 min.)
  Chair: Dr. Shunsuke KONDO, Chairman of JAEC (Japan)
    

1) Current status of Fukushima Daiichi NPS - Efforts for Contaminated Water Issue and Decommissioning - (15 min.)
 Mr. Hironori NAKANISHI, Director-General for Energy and Technological Policy, Minister of Economy, Trade and Industry (JAPAN)
2) Q&A (10 min.)

15:25-15:45 <Coffee Break> (20 min.)
15:45-16:45

Session VII, Discussion on the Resolution and the Summary of Ministerial Level Meeting (60 min.)

Chair: Dr. Amelia P. GUEVARA, Undersecretary for Research and Development, Department of Science and Technology (The Philippines)
    

1) Introduction of Draft Resolution (10 min.)
 Dr. Shunsuke KONDO, Chairman of JAEC (Japan)
2) Discussion and Adoption on Resolution (20 min.)
3) Introduction of Summary (10 min.)
 Dr. Shunsuke KONDO, Chairman of JAEC (Japan)
4) Discussion and adoption on the Summary of Ministerial Level Meeting (20 min.)

16:45-17:05 Session VIII, Closing Session (20 min.) (Open to press)
Chair: Dr. Shunsuke KONDO, Chairman of JAEC (Japan)
    

1) Next Host Country (5 min.)
2) Chair’s Statement and Closing Remarks (15 min.)
 Mr. Ichita YAMAMOTO, Minister of State for Science and Technology Policy (Japan)